Barion Pixel

Mitől lesz egyedi egy ékszer?

Kezdjük az elején. Hogy lettem ötvösből ékszertervező, egyáltalán mi a különbség a kettő között? Ötvös az a szakmabeli, aki jó kézügyességgel, türelemmel rendelkezik, van térlátása, ismeri a szakma rejtelmeit, trükkjeit, de inkább klasszikus ékszereket készít. Az ékszertervező elhagyja a járt utat a járatlanért - olyan ékszert hoz létre, amely az ő tervezési folyamatának eredménye, új technológiák segítségével, új megoldásokkal és más anyagok felhasználásával dolgozik, állandó kísérletezéssel.

Amikor anno elkezdtem ötvösnek tanulni, az volt az álmom, hogy egyedi ékszereket készítsek, a saját ékszereimet. Tudtam, hogy ez a helyes út számomra. A BORIBIANKA ennek szellemiségében alakult az évek során - idén lesz 5 éves a márka, huréj! Fontosnak tartottam, hogy az általam készített darabokon érezhető legyen a “kezem nyoma”, vagyis az, hogy én hogyan gondolkodom vagy hogyan formálom az adott tárgyat. Kicsit más a helyzet, amikor nem az én ötletem a kiinduló pont, hanem valaki másé, például egy egyedi megrendelés esetén. Sokszor érkezik hozzám ugyanis az a kérdés, hogy készítek-e egyáltalán egyedi ékszert. A legrövidebb válasz természetes az, hogy: “Igen!”. 

Ugyanakkor van egy hosszabb válaszom is, hiszen ez a kérdés számomra sokkal többet jelent.

Hiszen mi is az egyedi ékszer?

Egyedi ékszer minden olyan ékszer, ami kis szériában készül, a teljes folyamat során kézzel, vagy különböző technológiák segítségével kiegészítve (3D nyomtatás, lézervágás, öntés, stb.), tervezői folyamattal alátámasztva. Számomra többek között ez a legfontosabb részlete ennek a megközelítésnek: a tervezési folyamat, a tervező saját elképzelése, stílusa, minőségi törekvése.

Miért is ez adja az esszenciáját az egyedi ékszernek? Mert az ékszer lelke a tervező lelkéből egy kis részlet, ami a tervezés során ékszerré alakul - ez a folyamat viszont szabadságot igényel. Ez még a BORIBIANKA-kollekciók esetében is mindig másképp alakult. Volt, ahol egy képet látva tudtam, hogy fog kinézni az összes ékszer, mert egy másodperc töredéke alatt láttam a lelki szemeim előtt őket, máskor a forma volt, amihez ragaszkodtam és a hozzákapcsolt építészeti stílus inspirált tovább. Mindegyik ötlet szabad fantáziából született, nem kényszerből. 

Amikor egyedi megrendelésről van szó, az egész folyamaton lesz egy csavar - Te. Azért örülök, ha tudunk személyesen egyeztetni (a stúdióban vagy virtuálisan), mert át tudjuk beszélni az elképzeléseket, a lehetőségeket, szó esik az anyagválasztásról, drágakövekről és arról, hogy a folyamat mennyi időt vesz igénybe (min. 1,5-2 hónap, de bizonyos esetekben több is lehet). Ez sokszor nehéz, hiszen a Te fejedben valószínűleg van egy elképzelés, én pedig tapasztalatból tudom, mi az, ami megvalósítható és hogyan. A cél az, hogy találkozzunk félúton. Ebben az együttműködésben a bizalom és a nyitottság a legfontosabb.

Ahhoz, hogy egy tökéletes BORIBIANKA-ékszer készüljön, szükség van arra, hogy megrendelőként bízz bennem: az ékszertervezői tapasztalataimban, a maximalizmusomban, abban, hogy értem, hogy mit szeretnél és igyekszem azt a lehető legjobb tudásom és szándékom szerint megvalósítani. Amikor kicsit “kalapálok” az ötleteden, vagy próbálok alternatívákat mondani, az egy javaslat számodra, amit az adott helyzetnek megfelelően teszek. Hidd el, nem meggyőzni akarlak, “csupán” olyan eredményt, amivel a végén mindketten maximálisan elégedettek lehetünk.

Éppen ezért számomra kiemelkedően fontos más szellemi terméke iránti tisztelet és a többi designerhez hasonlóan én sem másolok (főleg nem más hazai márka munkáját), és bár egy Pinteresten talált kép vagy gyűjtés jó inspirációs forrásként szolgálhat, nem tudok elvállalni olyan munkát, amiben csak és kizárólag ilyen sémákra támaszkodhatok. Ezek most nem a túlzott önbizalom gondolatai, csupán olyan konfliktusforrások, amivel időről időre szembesülök.

Ha egyedi ékszert szeretnél, ami ráadásul BORIBIANKA-modell is, úgy születhet egy ilyen darab, hogy együtt megvalósítjuk, a Te felkérésed/iránymutatásod és az én tervezésem által. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyetlen képkockát sem mutathatsz példaként - ha segít, bátran!) Tulajdonképpen ez mindkettőnk számára kaland, de pont ettől izgalmas és lesz a végén nagy-nagy sikerélmény.