Barion Pixel

Hogyan is jön létre egy BORIBIANKA-kollekció?

Az elmúlt pár hónapban, mint sokan mások, én is azt hittem, hogy kicsivel több időm van és tovább tudok lépni elkezdett projektekkel, feladatokkal. Kijelenthetem, sajnos nem sikerült teljesen, de hogy miért nem? Mert a tervezés nem így működik, legalábbis nálam nem. Természetesen én is szembesítettem magam ezzel, vívódtam, bár pontosan tudom, hogy miért nem “léptem előrébb”. 

Amikor életem első kollekciójával, ami valójában a Budai Rajziskolás vizsgamunkám volt, bekerültem egy concept store-ba, sok mindent megtanultam. Mivel a boltban nem csak ékszereket lehetett venni, hanem ruhákat és táskákat is, ezért teljesen természetes volt, hogy a divatszakma által diktált félévente minimum egy kollekció megalkotása és bevezetése szükséges azért, hogy a vásárlók érdeklődését fenntartsák. Nos, ez engem is érintett, hiszen mentem a flow-val. Így alakult először a Lene Sten kollekcióm, majd a The Margaret, fél év elteltével egymás után. Meg is éreztem, mert a The Margaret kollekció utólag visszatekintve egy igen elhamarkodott döntés eredménye volt. Pontosan annak az eredménye, amit akkor szerencsére megértettem és elfogadtam. Azt, hogy nem tudok időre tervezni és nem is akarok. 

Ne értsetek félre, ez abszolút a “saját” kollekciókra igaz, nem pedig az egyedi megrendelésekre. Egy egyedi felkérés esetén mindig úgy tekintek a tervezési folyamatra, hogy az nem csak rólam szól, hanem a megrendelő(k)ről is. Viszont a kollekciók csak és kizárólag a sajátjaim 💛 A saját önkifejezésem, a tapasztalatom, a vágyam arra, hogy mindig mást alkossak, hogy keressem és megtaláljam azt, ami engem, a BORIBIANKA márkát és az ékszereket jellemzi.

A tervezés nálam valahogy így néz ki: sétálok az utcán, nézegetem a házakat, direkt más utakon járok, vagy éppen a természetben lófrálunk a Twinings-szel és egyszer csak úgy érzem, tudom, hogy mi lesz a következő. Így volt ez a Lene Stennél is, amikor egy dán művész képét és azonnal láttam magam előtt a kollekciót. Így volt ez a VOICE-szal is, bár eddig az ORIGO volt az a tervezési folyamat, ami visszarántott a középpontomba. Talán nem is véletlen a név választás?! (Azt amúgy a menedzseremnek, Biankának köszönhetem, akkor, mint általában, nagyon ráérzett a folyamatokra 💛.)

Az ORIGO esetében tudtam, hogy mit szeretnék - szeretnék alkotni egy olyan gyűrűkollekciót, ami nem csak egy alternatíva eljegyzésre, hanem annál sokkal több tartalommal bír. Nekem biztos, de remélem, neked is. A Bauhaus színeihez nyúltam, a tervezési iskola fő irányaihoz és a csodálatos geometriához. Azt hiszem, ez a kollekció többek között azért is lett ilyen sikeres, mert nem azon gondolkodtam, hogy kinek fogom tudni eladni, hanem 100 százalékban magamat tettem bele és azt, hogy szeretnék újat alkotni, új formákkal dolgozni és a legfontosabb, hogy teremteni valamit, ami ideológiáját tekintve nem csak egy ékszer.

Lassan két év telt el azóta, hogy az ORIGO kollekciót bemutattuk és utána, egy nagy pozitív sóhajjal azt mondtam, nem tudom, mikor fogok legközelebb tervezni. Most végre megérett bennem egy új kollekció, aminek a kezdete pont az ORIGO startidőszakához nyúlik vissza, ahhoz a nyárhoz, amikor végig sétáltam a Camino de Santiagót, majd onnan elmentem Portóba pihenni. Portó az én szerelemvárosom és az új kollekció, amire még szeptemberig biztosan várnotok kell, onnan indul. 

Mindeközben a TOTEM kollekció is igazi BORIBIANKA ékszer lett. Az első totem számomra mindig is a szarvasbogár lesz, de az elmúlt évben olyan helyeken jártam, ahol láttam a farkas vagy a mustang erejét is. Ezzel végre egy régi vágyam is testet öltött, hiszen létrehoztam egy karkötő-kollekciót is. Ez most is alakul, hiszen, lassan elkészül a következő TOTEM is, ami nem csak, hogy igazán nyári lesz, de nem is földönjáró. :)